středa 6. listopadu 2013

Wat Pho a Národní muzeum

Nadpis měl původně znít Wat Pho, Národní muzeum a Královský palác. Ale na palác nakonec nedošlo. Vyrazili jsme ráno v 10.00 hotelovým tuktukem do Královského paláce. Tam jsme shlédli dav turistů hravě překonávající dav před Orlojem když je celá. Kromě mohutného proudu turistů nás odradila také cena 500 bahtů na osobu. Asi jsme přišli o podívanou, ale zlatých pagod a Buddhů už jsme viděli dost. Takže jsme se vydali směrem k Wat Pho, což je jeden z těch hlavních chrámů. Jeho hlavní tahák je ležící Buddha. On je ležící, protože na výšku by se tam nevešel. Tady nejsou chrámy tak vysoké jako jsou v Evropě katedrály. Chrám měl vstupné 100 bahtů a podívaná nám úplně stačila. Turistů bylo taky dost, ale ne tolik jako v Královském paláci. Buddhů bylo asi víc než turistů. Po Wat Pho jsme zamířili do Národního muzea a cestou jsme se prodírali přes stánky trhovců nabízejících jídlo, pití, přívěsky Buddhů, zaručeně pravé Rolexky a zaručeně ošoupané telefony z dob, kdy dvojčata stála a místo teroristů jsme měli strach z Y2K.
Stánky dneska vůbec lemují všechny hlavní ulice, takže jdete třeba dva kilometry a všude jsou stánky. V podstatě s tím samým. Ke konci výletu trochu pršelo, takže díky za ty stánky.
V muzeu (vstup 200 bahtů) jsme se mrkli na nějaké ty exponáty z dávných dob. Nic příliš světoborného, navíc anglické popisky byly opravdu jednoduché. Obvykle jenom typu "mísa, období Bangkoku". To znamená posledních asi 400 let. Kromě Buddhů ve všech velikostech a provedení byly v muzeu i hinduistické sochy. Višna, Šiva, Ganéša a ti další čičmundové. Docela působivé byly pohřební kočáry. Obrovské pozlacené povozy, na kterých jeli nejvyšší pozůstalí (král a na o něco menších vozech hodnostáři).
Co ale bylo fajn, tak to byla místní restaurace. No, spíš takové bistro/vývařovna ve stanu. Mně chutnalo a za 35 bahtů za hlavní jídlo jsem se takhle ještě nenajedl. Chudák Adélka, ta na místní stravu moc není. Asi zajdeme do McDonalds. Snad nebudou mít zrovna krevetový týden.
Jako vždy, fotky budou později, ale budou.

Žádné komentáře:

Okomentovat