pátek 8. listopadu 2013

Jezero, prales a jeskyně

Byli jsme na výletě v pralese! Koupili jsme si výlet do pralesa s návštěvou jeskyně. Začli jsme ráno a po cestě jsme se stavovali ve vesnici na trhu. Zboží je plus mínus stejné jako v Bangkoku. Kopie oblečení (vzor vietnamský stánek), fast food a zelenina. Většina stánků je v dané kategorii stejná. Nulová snaha o odlišení vede k tomu, že stačí vidět prvních deset stánků, protože zbytek je Ctrl+c Ctrl+v.
Ještě jedna věc mě zaráží: Víte, jak v Českostánu jsou v létě, když je venku třicet, všude u stánků langoše, smažák, klobásy, hranolky a vůbec všechno, co jde strčit do friťáku? Tady je to to samé v bledě modrém. Teda spíš v zlatě hnědém.
Párek v těstíčku, banán v těstíčku, maso v něčem jako trojobale atd. Vše do zlatova smažené. Akorát místo friťáku je wok s olejem. Já osobně nechci ve vedru jíst olejem nasáklé maso ani banán. A to je listopad a přes den je 33 stupňů, jak to asi vypadá v létě...
V Bangkoku občas mají nesmažený ananas a čerstvý džus, tady nic takového neměli, tak jsem si dal zelený čaj. Tady je ale zvykem míchat ho s kokosovým mlékem a kořením. To jsem nechtěl, takže po troše dohadování přes průvodce a dlouhém nechápavém pohledu prodejce jsem dostal do kelímku horký zelený čaj. Tedy vlastně koncentrovaný základ jejich čajového nápoje. Kapalinu smaragdové barvy a viskozity motorového oleje v zimě. Chutnal dobře, ale byla to síla. Takový čajový ekvivalent ristretta.
Po vstupu do parku (turisté 200 bahtů, místní 5 bahtů) jsme se nalodili a hodinu jeli přes obrovské jezero, které je přehradou pro velkou vodní elektrárnu. Dorazili jsme do malé turistické základny na oběd a ještě jsme se s Adélkou stihli projet po jezeře na kánoi. Pak jsme vyrazili na krátký trek džunglí, tedy přesněji tropickým deštným pralesem. Šestkrát jsme přebrodili řeku (nebo spíš větší potok) a dorazili k jeskyni, z které řeka vyvěrala. Vevnitř jsme s čelovkami postupovali ve vodě vpřed. Místy bylo vody až po hlavu, takže bylo lepší plavat. Asi po půl hodině jsme to otočili a stejnou cestou se vrátili zpět, což platí i pro cestu do hotelu. Voda v jeskyni byla podle Adélky osvěžující, podle mě studená. Ale asi měla kolem dvaceti.
Přestože jsme se těšili na zvířata, dočkali jsme se nemnoha. Prales kolem turistické cesty byl vymetený jako obchodní centrum Šestka v pondělí dopoledne. Konkrétně jsme mimo běžného hmyzu zaznamenali: velkého pavouka, několik pestrobarevných motýlů, dvě barevné stonožky, žábu v jeskyni a na zpáteční cestě lodí dvě opice rychle mizející ve vegetaci. Mám je vyfocené tak, jak se správně fotí Lochneska a Yeti. Jako rozmazané fleky. Ale jako normální výlet to bylo moc hezké, jen je třeba počítat s tím, že prales není zoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat